Järvenpääläinen

Järvenpäässä viettettiin syyskuisena sunnuntaina 1964 mittavaa juhlaa.. Tapiola-puistoon, Mannilan­tien ja Huvilakadun kulmaukseen oli pystytetty sä­veltäjämestarille muistopatsas. Paljastustilaisuus oli tiettävästi silloisen presidenttiparin ainoa viral­linen vierailu paikkakunnalla. Patsas on kokonaan järvenpääläistä työtä: kuvanveistäjä Erkki Erosen muotoileman monumentin valoi taidevalaja Väinö Kärkkäinen ja jalustan toimitti Kivi-Roivas. Nykyiselle paikalleen, kirjaston viereiseen puistoon, patsas siirrettiin vuonna 1994. 

Joonas Kokkonen piti puheen Sibeliuksen patsaan paljastustilaisuudessa

Patsaan synty kytkeytyy 1960-luvun alussa järjestettyyn Sibelius-monumentin veistoskilpailuun. Sibelius-seura järjesti kaksiosaisen muistomerkkikilpailun, jonka toisen kierroksen voitti Eila Hiltusen abstrakti työ Passio Musi­cae, joka sijoitettiin Helsingin Taka-Töölöön Sibeliuksen puistoon. Myös Erkki Eronen osallistui kilpailuun ehdo­tuksellaan Sibeliuksen näköispatsaasta. Sibeliuksen suku mielistyi Erosen kilpailuehdotukseen ja tilasi patsaan säveltäjästä Eroselta. Sibelius-seura lahjoitti teoksen silloi­selle Järvenpään kauppalalle. 

Ote Joonas Kokkosen puheesta:

Älköön siis tämä Jean Sibeliuksen muistopatsas olko vain hänen kotiseu­tunsa asukkaiden hartaan kunnioituksen ilmaus, vaan liittäköön se katsojansa ajatuksiin myös sen velvoituksen, mikä Sibeliuksen kansalleen jo koko ihmiskunnalle jättä­mään rikkaaseen sävelperintöön yhdistyy. 

Muistuttakoon tämä patsas siitä työstä, mikä vielä on edessämme, jotta yhä useampi suomalainen voisi tuntea mestarin teokset henkiseksi omaisuudekseen. Sibeliuksen elämän­työ on vakuuttavammin kuin mikään muu kansamme historiassa osoittanut, että meidän suurin voimamme on kulttuurimme saavutuksissa. 

Olkoon tämä patsas muistuttamassa tästä tosiasiasta, niin että jokainen meis­tä - olivatpa työmme ulkonaiset muodot ja olosuhteet vaativat tai vaatimattomat - pystyisi toimimaan kulttuu­rimme kasvun ja kehityksen hyväksi. 

Jani Uhlenius haastatteli Joonas Kokkosta Villa Kokkosessa Järvenpää-seuran Arina-lehteen syksyllä 1983

J.U.: Entäpä kulttuuripolitiikka. Onko Järvenpää jo kulttuurikaupunki?

J .K.: -  Seuraan  niin ikään mitä tapahtuu.  Kulttuurielämä on täällä vireytynyt ja päättäjien asenteissa

 tapahtunut muutosta positiivisempaan suuntaan. On saatu musiikkiopisto, kuvataiteilijoita vaikuttaa kaupungissamme muusikoiden lisäksi runsaasti. Konserttielämä on vilkastunut. Oman mainintansa ansaitsee myös jo perinteinen vireä kirjallinen piiri. Edellytyksiä kulttuurikaupungiksi on. Ei tarvitse tuijottaa kovinkaan monen vuoden taakse, kun asiat olivat paljon hullummin. Toivottavasti myönteinen kehitys jatkuu.